јул 15 2009

Сатаниел

Секс со Албанци: љоч-фетишот во пост-рамковна Македонија

Posted at 10:12 am under Некатегоризирано

Срамотил‘к, толку време без ниедна геј тема блогов да помине. Ќе си речат луѓево ми пресушило курето, баш напротив. Затоа ево една летно освежителна, башка на линија на секогаш тензичните меѓуетнички односи. Па ако не ги релаксираме, барем да им додадеме малку дополнителна драж.

Во пријателски кругови меѓу Македонците (и Македонките) многу често можете да слушнете дека тие никогаш не би се сексале со Албанец или Албанка. Не дека и самиот факт што младите се длабоко сегрегирани не ја отежнува доволно мисијата да се најде ебач од другата страна на Вардарот, но и самите тие одрекуваат дека би ја искористиле приликата здраво да се исексаат со некој згоден Љутви или Ермира. За Македонките Албанците се примитивни, необразовани, вулгарни (во дофрлањата), нечисти, со „шиптарски„ фаци, со карикатурален говор (на македонски јасно); постои дури и доза на страв да се комуницира со нив. Овие стереотипи го одржуваат во живот табуто кое забранува каков било контакт со другата страна, а особено сексуален. Но таму каде што има табу, се јавува уште повеќе – желба. Иронично, токму стереотипот на младиот Албанец како милитантен примитивец, инкарнација на некултивираната животинска енергија, го прави одечи секс-машин во очите на оние кои го запазуваат табуто.

 

Фото: Пеливани – Самир Љума

Љоч-архетипи има многу: од младите едри и витални адолесцентни албанчиња што продаваат на Битпазар, често без маица покажувајќи го своето мазно, дефинирано и исончано тело; преку тетовираниот дечко во 12-ка со бела чорапа и тесна фармерка што мириса на коктел од сперма и мочка од блиску; па се до командант Лека со мечкината брада, униформа и калашников. Познавам неколку дечки што се би дале да им се случи во живо „малтретирањето на мавровските работници„, односно групна реденка од страна на борците на ОНА (без грбните „шливки„ на крај). Негативните стереотипи добиваат сосема друго значење кога ќе се стават во контекст на сексуалниот фетиш: „шиптарската„ фаца сега опишува нагласена вилица, изразени јаболчници, светли очи, кратко истрижена коса – т.е. истите оние црти кои вообичаено ја опишуваат нагласената машка физиономија на лицето; сечениот кур е дотолку повеќе егзотичен, а нечистиот и несофистициран говор ги ослободува од вишкот култура која го инхибира либидото. „Ец, пуши кур.„ Без филозофија. Пронто. (ви текнува ли на клипот што се вртеше по мобилни во кое една издрогирана Македонка ја ебат двајца Албанци (веројатно?): „Пуши кур. Ја цицките ти ги фаќам и ќе ти ги лижам, пуши ајде!„) Фетишизирањето на одредена социјална група е сосема природен резултат, доколку стереотипот ја профилира како милитантна и нецивилизирана. Примери низ историјата има почнувајќи од робовите во Стариот Рим, се до Црнците и Хиспаносите во САД во поскорото минато.

За разлика од хетеро-мејнстримот, во геј светот поради андерграунд претекстот кој постои е многу полесно да се прекрши табуто во врска со Албанците, но не и сосема да се скрши. Додека функционираше Дупката (единствениот треш/андерграунд и воопшто геј-клуб во Македонија, во поранешно SF) во неа одеа и Албанци, и Роми, и трансексуалци, и секакви. Денес веројатно меѓунационалниот сообраќај непречено се одвива само низ виртуелните простории на геј-секс сајтовите. Но тоа се уште е табу во поширокиот круг на пријатели, бидејќи како и во мејнстримот, не постои вистински заеднички простор во кој би можело преку комуникација да се демистифицираат табуата. Сепак, Адријан Гаџа беше избран од македонската геј заедница за најсекси маж во Македонија, мада многумина го гледаат како „македонизиран„, баш поради тоа што не им се вклопува во великодушната рамка која ја имаат определено за тоа какви се може да бидат Албанците.

 Адријан Гаџа

Од искуство на мои познаници, еден добар дел од геј Македонците имаат љоч-фетиш и без проблеми си го негуваат (На еден другар на автопат му застанал некој Албанец со, цитирам, „ропачка фаца„ и добро се изебале). Од мое лично искуство, после една шака испробани Албанчиња немам (веќе) фетиш/љубопитност, и тоа е во главно затоа што од моето искуство се покажало дека стереотипите воопшто не држат. (Најдобар лек за секој фетиш е необузданото уживање во истиот.) За крај, ќе ви пуштев видео со наводно најубавите Албанци од Македонија, ама девојчето што го имаше качено, го симнало веќе. Елем, сите мажи(ња) во него изгледаа како од ултра-геј моден каталог (вероватно Дејан Милиќевиќ на сите им правел фото-сесија). Просто не може да биде поразлична сиката која Македонците ја имаат за Албанците и самите Албанци за себе. Баш ме интересира кои се сексуалните стереотипи за Македонците, ако има некој брат што чита обавезно да сподели. Ај тунг.

64 responses so far
64 Responses to “Секс со Албанци: љоч-фетишот во пост-рамковна Македонија”

 1.   Бојан Ст.on 17 апр 2014 at 10:48 am 1

  Здраво,

  Тоа што на блогов нема коментари од педери толку време (навистина не знам колку е точно последново, само како алузија на еден од дискутантите), не значи и дека блогов не е читан од педери, па ако сакате, и од друга непедерска (барем како површинска самоперцепција) популација.

  Имено, мојов коментар е главно поттикнат токму од претходното. А, си реков, можеби е добро како за промена да пуштам еднаш и јас коментар на некаков форум. Не дека ова мора да ви значи нешто, ама бидејќи мене ми значи, ќе кажам дека ова е мој прв коментар што сум го пишал на кој било форум или блог досега, претпоставувам дека ќе биде и последен. Немам никакви предрасуди во однос на тоа, туку чисто од принципиелна гледна точка, иако еве за приликава свесно си дозволувам запливување на принципот во недозволени води, што ми е интересно, штом е контролирано.

  Покрај тоа што не коментирам, прилично ретко и следам блогови и форуми, но во последно време „го открив“ овој блог, па го прелистав, и ми привлече внимание стилот, отвореноста на авторот, интелектуалното ниво. За содржината, не се сметам за веродостоен критичар кој има (про)читано репрезентативен број и вид на блогови, форуми и сл., но сепак сум читател-индивидуа, па единствено од лично стоиште би рекол дека темите се солидно обработени, и прилично едукативни, како за општата популација, така и за геј личностите. Разбирам дека сето ова е аматерска и доброволна активност, па како таква сметам дека (би требало да) има задоволителен импакт. Знам дека за мене има. Еве, уште и како незадолжително барање на тивок читател како мене, доколку авторот смета дека има доволен insight (не ми текнува на посоодветен македонски збор) во светските (посебно западните, оние поразвиените во однос ова прашање) хомосексуални збиднувања, активности, меѓучовечки односи, прифатености, општествени текови, и посебно нови интересни случувања (пробиви, breakthroughs), како и дозволени споредби со истите во Македонија, би било добро да се пишува повеќе и за тоа.

  Штом се јавувам со коментар, да ја искористам приликава да пишам нешто и за мојот личен пример и своето гледање на само мал дел од работиве.

  По природа сум бунтовен, но не и за овие работи, барем не во моментов и не јавно. И тоа свесно. Педер сум, и повеќе години сум во хомосексуална врска, тука, во Македонија. Убава, моногамна врска меѓу двајца млади убави педери :) . И по наша волја, целосно сме изолирани, ова како хомосексуалци. Значи, totally closeted, и не сум среќен поради тој факт per se. Од прилика ја познаваме ситуацијата со хомосексуалците во Македонија, иако не баш тековно имаме прилика да ја следиме, бидејќи немаме никаква комуникација со хомосексуални личности. Но, затоа еве ќе се најде ваков или сличен информативен (или интерактивен) посредник, па ќе дознаеме случајно или не што се случува и на тој план кај нас. Дури многу често, изворот на нови геј информации или трачеви се најдува и меѓу нашите хетеро другарки, да признаам: во последно време, и таквите другари :) .

  Добро е да се види дека луѓево полека се отвораат, читаат, едуцирано се впуштаат во секакви нови доживувања што им е доволно да согледаат дали тоа е соодветно на нивните реални потреби или не. Не само за (хомо)сексуалните потреби, ами воопшто земено. Но, како и сè останато, така и ова е процес. Феномен чие развивање е постепено и бара време. Лично сум убеден дека кога станува збор за општествените процеси, сè она што може да се случи за неколку години, може исто така да се случи и за неколку месеци (на пример). Така и за овој процес, секако дека може да се изнајде нешто што ќе ги искатализира работите во општеството, почнувајќи од човечката информираност и свест за одредени работи, сè до видливите социјални факти што ја допираат геј популацијата. Насоката е, во секој случај јасна и единствена, само брзината на еволуирање на процесот може да биде спорна. И, најчесто, катализатор за тоа се организираните (или, поретко, ненамерните) делувања на човекот или група луѓе, нешто што кај нас е многу редок случај. Нормално, и јас самиот се вбројувам во таа популација на тие „пасивисти“, неми набљудувачи, понекогаш е соодветен и терминот кукавици. Последново по дефиниција, не како обврзна карактерна особина :) . Не знам дали чекаме некој друг да ја заврши работата за сите нас (мислам на сите луѓе и на цело општество, не само на геј луѓето, затоа што нивото на развиеност на ова прашање зборува за достигнувањата на општеството во целина), или сметаме дека пробивајќи се преку конвенционалните канали на битни општествени позиции ќе имаме многу поголема моќ за влијаење!?

  Јас сум тој што сум, индивидуа од машки пол, со дечко покрај себе. Стереотипите понекогаш знаат да бидат оправдани, но мислам почесто се изместување на реалноста, како кај нас, така и во светот. Затоа, во основа, луѓето ги гледам без предрасуди, без да ги двојам во некакви категории, ни по сексуална припадност (што знам, геј, хетеро, ова-она), ни па по друга основа. Сите ние сме единки сами за себе, кои имаат услови за котирање повисоко во очите на другите единствено според сопствените постигнувања и самопочит. Не постои човек, дури ни меѓу најзакоравените хомофоби (вклучително и оние што сметаат дека имаат (по)издржани аргументи за нивните застапувања), кој не би потклекнал пред наездата на интегритет и цврста карактерна позиционираност на една (во конкретниов случај (отворено) хомосексуална) особа, таква која знае што сака од себеси и од другите.

  Напишав повеќе од она што имав намера :) . Му се извинувам на авторот на блогов, и на сите оние кои мислите дека на овој коментар со дигресија од темата, не му е местото тука.

  За крај, едноставно речено, нè има секакви (мислам на луѓето, воопшто). Дури и секој од нас во различни моменти од времето може да носи различни ставови за исто прашање, затоа што сите еволуираме, и телесно, и мисловно. И тоа е добро. Не е добро кога луѓето цврсто не сакаат да прифатат различни мислења од сопствените, верувајќи само во сплет на свои убедености. И не е добро да се мисли дека хомосексуалците се хомогена популација луѓе. Ниту се хомогена популација во однос на сексуалноста (иако тоа е она што ги вбројува во таквата група хомосексуалци), ниту по други нешта.

  И, хомосексуалци отсекогаш имало, и ќе има. Лично сметам дека по бројност се многу повеќе од тоа што некои мислат. Не знам дали ова субјективно поради својата афилијација кон машките личности, сепак мислам дека не ќе да е тоа во прашање :) . Имено, хомосексуалноста е во природата на човекот. Глупаво и од темел контрадикторно е тврдењето на многумина дека хомосексуалноста е неприродна појава. Сè што се случува во природата е, значи, својствено за неа и со тоа: природно. И тоа не е ексклузивитет на само нашето време, туку и на времињата пред и потоа.

  Благодарам за просторот и можноста. И покрај тоа што нема понатаму да коментирам, внимателно ќе читам што пишувате, секогаш кога за тоа ќе имам време. Убаво е да се прочитаат најразлични коментари, а вистинско уживање е кога тие се поткрепени со аргументи и се базираат на здрава логика. Здрава во сржта, препознатлива и за најнеуките. Ако се стремиме кон тоа, сигурно и секој еден блоговски коментар ќе има капацитет сам за себе да биде вистински катализатор на појавите кои инаку и со многу напор и време тешко се придвижуваат. Нема никаква потреба да се заглибуваме во сопственото неумеење да ги доведуваме работите побрзо до целта. А решението најчесто е едноставно, и многу лесно. Но, само ако секој тргне од себе и од своите ставови.

  И, уште еднаш, слично на почетокот од мојава дискусија, проценувам дека е голем бројот на таквите како мене кои само читаат што се пишува, а не коментираат. Тука, пред сè мислам на геј луѓето, но сигурен сум не е мал бројот и на останатите. Секој од свои побуди, секако :) .

  Со пофалби,
  преку алијас: Бојан Ст.

 2.   interpreteron 17 апр 2014 at 10:48 am 2

  Sataniel

  Мислам дека вчера бев меѓу првите кои го отворија постот кај тебе, но опцијата коментари беше затворена за јавноста, баш како и темата на која ти елаборираш во текстот погоре

  Морам да поминам низ текстот повторно, за да кажам збор два…Темата е коска

 3.   interpreteron 17 апр 2014 at 10:48 am 3

  Mirёbrёma Zotri Sataniell

  Смешен, но вистинит е фактот што за зборот ,,љоч,, имав поинакво мислење, се додека не почнав да го изучувам Албанскиот јазик. Иако осудена од старт за мојата одлука да учам популарно кажано Шиптарски, јас одлучив да ,,не посустајем,, што викаат Србите и да одам на секој, ама баш на секој час.

  Сега знам што е љоч и знам дека постои вистинска љубов помеѓу овие две ,,контра,, нации, гледајќи ги на постдипломски дваицата колеги кои се сакаат со сета душа и срце…Тој Албанец, таа Македонка

  Понекогаш ме тера да мислам дека баш забранетите љубови се оние вистинските…

  Кога еднаш го возев колегата накај дома, му кажав дека и тој и таа се храбри деца…Храбри да остантат непоколебани во својата истрајност да бидат заедно и во добро и во лошо…

  Средината, Сатаниел, не уби средината и предрасудите…

  Ги слушам другите колеги како реагираат на нивната врска

  Наместо да им е мерак што толку се сакаат дваица луѓе, они само се свртеле кон тоа што се вика друга вера

  Та ако е од иста вера, ќе ја сака повеќе

  Незнам, темата ми е дел од професионалната работа, можам да пишувам и да пишувам, но во некоја друга прилика

  Инаку, just between me and you…

  My theses would very likely correspond with your blog post written above…Nothing to do with the fetish, no no, but it would be connected to the Framework and the life after, with spacial accent on Islam religion and the criminality

  Gjumin e ёmbel

 4.   тикве бралеon 17 апр 2014 at 10:48 am 4

  а зошто на англиски,интерпретерко?

 5.   interpreteron 17 апр 2014 at 10:48 am 5

  такој ми текна

  Зашто па да не бе?

  Ќути кад не е на Бугарски

 6.   Сатаниелon 17 апр 2014 at 10:48 am 6

  Ау Бојанчо, кај те прати госпот, колку само убаво ни се вклопи во е-мејл размната деновиве што ја имам со трансмакедонија. Еве само пар цитати од таму:

  „-sekoja cest na iskustvoto, no ne moze iskustvoto sekogas da bide edinstven reper za nosenje zaklucoci. koga tvrdis deka znaes polovina od gej zaednicata, i deka nema sansi da se 200,000, mislam deka si vo greska. mozebi znaes polovina od tie sto se na “gej-scenata” taka da ja kazam, no sto pravime so eden kup drugi koi ne se eksponiraat, ne iskacaat po gej klubovi, ne se druzat so gej lugje itn. Site tie ne se vo plakar (kako sto i ne se dovolno za da ja dopolnat brojkata od 200,000; falat tuka zeneti, so devojki, bi-curious, latentni homofobi itn itn.). Na primer, dobar del od moite gej prijateli nemaat gej profil na romeo, nitu pak bile nekogas na gej zabava. Jas sum bil po dovolno gej zabavi, pa ete nitu mene ne me znaes, nitu jas te znam nitu sum slusnal za tebe [...] zborot mi e, toa sto se slucuva na “scenata” ne e edinstvenoto sto im se slucuva na gejovite vo mkd, nitu ni dava za pravo da generalizirame za site spored toa kakvi se “tetkite”.
  [....] Sevo ova ne znaci deka nema problemi, i verovatno istata lista na proiblemi jas i ti bi ja nabrojale, no toa ne znaci deka treba da se otkazeme, distancirame ili prezirame makedonskata gej zaednica, zatoa sto tie sme nie. Taa ke bide onakva kakva sto ke ja napravime, a mozeme da ucestvuvame vo nejzinoto oblikuvanje samo dokolku se smetame kako gord del od nea. (na primer jas sum gord na site tie blogovi sto gi imam linkano od strana, seto toa se odlicni resursi za nekoj koj slucajno bi naletal na blogot i ke vidi deka postojat i mnogu drugi kako nego, nesto sto bi im pomognalo na mnogu mladi zbuneti adolescenti (poradi toa ic ne razbiram zosto si go izbrisa blogot, bidejki bese edinstveniot transgender megju bagrata). Kolku poveke takvi svetli primeri, tolku poveke i slikata za nas samite ke se menuva. A za “raspianite jabolki” ic ne se sekiram, nit sakam da gi znam i zapoznavam, ama ne mozam da prifatam radi niv da se kudi CELATA mak gej zaednica.
  [.....] Znaci, malku poveke vozdrzanost i vnimatelnost vo ocenkite za toa sto znaci da se bide mak gej. Sekoj izrecen zbor ima dvojna tezina, zatoa sto preku nasite (t.e. moite i tvoite) zborovi stotici strejt lugje ke si formiraat mislenje za stotici drugi gejovi koi voosto ne ucestvuvaat vo razgovorot.„

  Многу ти фала на коментарот, ми значи мене, а верувам им значи и на други луркери како тебе. Важно е да се чуе различноста на геј гласовите, и како што рече, „секој еден искрен блоговски коментар има капацитет да биде вистински катализатор на појавите кои инаку и со многу напор и време тешко се придвижуваат„.
  Овде на блогерајов поради виртуелните идентитети во кои сме втурнати понекогаш заличува на Мортал Комбат. Често не сме ни свесни за публиката која од надвор не чита и можеби си мисли „боже што се невротични овие сите„. Затоа секогаш ми е убаво вака кога ќе дувне малку ветре од надвор. ;)
  И благодарам за идејата за споредби на геј средините надвор и во мкд. Имам доста материјал, само никогаш не ми текнало дека би можел да го искористам во таква една тема.

  интерпретер,
  секоја чест, ме изненади. Отсекогаш сум те доживувал како по малку албанофобна. ;) Веројатно и реална со оглед на тоа дека секојдневно се занимаваше со браќата во Куманово, но важно е да се остане со ладна глава.
  -А бидејќи си „преведувачката„, кажи дали „љочки„ не се преведува најдобро со „срцки„? И после ќе каже некој не сме се сакале.. :)

 7.   Сатаниелon 17 апр 2014 at 10:48 am 7

  По грешка сум ги исклучил коментарите. Поправено. (Фала, ѓуровски)

 8.   ТрансМакедонијаon 17 апр 2014 at 10:48 am 8

  За прајерс фор боби јас му кажав на либератор,уште кога излезе го гледав.Да ти кажам само приготви си марами,нема човек кој не плачел на филмот…Инаку имам купишта геј темед мувис,зависник сум,често знам и со мајками да изгледам некој на темата.Со друштво е најнај филингот….:)
  Ами… несигурен, има вистина,признавам но не го сметам за некој деформитет,сакам онлајн магазин,не блог,но такви веќе постојат,само на англиски:).
  Половите девијантни односи и улоги се отклонети и разнишани и без уделот на ЛГБТ популацијата во процесот.тоа веќе сум на јасно.Но овде се држиме во наши рамки.
  Кон се што чуствуваме отпор всушност се крие наш личен страв.Се осеќаме загрозени себеси,така да колку и да се вадам ти многу добро си ме прочитал:).Да можеби сум слабич,донекаде тоа е и ирационален страв,но и сам велиш-А инаку сопатник, љубов, секој посакува. И јас посакувам, но за разлика од хетеросексуалците (повеќето), јас немам никаква хипотека на чест и очекувања од другите.Не љубов,животен партнер Сатаниел.
  Реално е дека правта ќе ни бидат дадени но се додека не бидат безусловни,листот хартија ништо не вреди над општествениот тормоз.А каква форма ќе завземеме пред општеството како сепак “поразлични“ зависи од нас.
  Сепак примери на позитивни врски меѓу двајца мажи треба да посотојат како некој модел.Имаме два избора-да се противиме на тој модел или процес,и да го потхрануваме неговиот промискуитет или да го прифатиме каков што е,па после да делуваме и го обликуваме конструктивно.
  Инаку во светот моментално се вршат анализи на хормонални нивоа на мажот пред и по милениумпт.Време е да се разбере и кој ќе носи поголемо ниво на естроген,мажите или жените :) .
  Подемот во идните генетски истражувања и науки,кога ќе можеме без проблем да ги контролираме сите процеси и моделираме по желба.Одеднаш сите заложби на феминизмот ќе паднат во вода,сите ќе бидеме убави и слични во емоциите и желбите.
  Кодот за позадина веќе не ми треба :) ,да бев на твое место не трпам такви коментари,затоа те разбирам.
  Поздрав Флоријан.:)Јас разбрав дека се работи за некоја проневера на голема сума на пари за МАССО,а друг некој да се најдеше луѓе,не еден,повеќе да сме.
  А еве ти една тема за некој нареден пост и од мене.Вака е со краток превод колку што разбирам ти малку размозгај ја,ако ти е интерсна нормално.

  Значи,експериментот е вршен на двајца чистокрвни хетеро фраери,Бил и Џејсон.
  Двацата се млади и се луди по спорт.Понудено им е на секој по шест бесплатни пива,
  плејбој магазин и кабелска како награда за учество во експериментот.
  Бидејки имале заеднички интерес-спорт,спријателувањето било кратко.
  Откако ги откриле ЦД-та со хард рок и плејбој магазините сосема заборавиле на
  спортскиот канал на кабловската.Навалиле на пиво.
  http://uncoolcentral.com/six_beers/
  И добро,не е доволно убедлив.Наскоро британска тв станица врши слично истражување.Институцијата е позната по своите извонредни научни програми.
  Овој пат се работи за профи спортисти на рагби клубот Sandbach RUFC,камерите и репортерите ги следат по завршеток на утамкмица,во соблекувални,тушеви па до пијанка во локалните барови.
  Теоријата е поново потврдена.Иако дечките се мислело дека се соблекуваат да ја воодушеват женската публика,уствари тоа го правеле од интерес едни за други.Голотија,гризење брадавици,лапање со јазик,пипкање и ред друго…сето тоа е нели нормална машка одлика.Ова е цело видео
  http://www.youtube.com/watch?v=9VLYZI9InCo

 9.   Сатаниелon 17 апр 2014 at 10:48 am 9

  -Ако качуваш стопери, може и да ме начекаш. ;)

 10.   nenad jovanovicon 17 апр 2014 at 10:48 am 10

  ја имам другaрчињ и мак и алб., и мене Mи Смета кога сум во нивно друштво да ми праат муабет само за бројот „69“ а не да речеме за „68“-цата која некако беше појче сексуална одошто револуционерна :)

  ПС: само ако те начекам на некој ауто пут…, че видиш ти ;)

 11.   røxyon 17 апр 2014 at 10:48 am 11

  цццц каква темааа??;:)))) што е ова стварно.

  Од расказов на Сат сфатив дека мк и алби взаемно се привлекуваат на некаков первезен начин ама колку да се испроба и после готово више не е интересно?
  Јас еве не можам да го разберам она привлекување , на албот со онаква шип фаца, акцент, простотилак.. инаку Сат не си ја читал ти изгледа приказната на тој еден геј овде во блог со албанец па чорапи некакви во жарки бои, многу јако нешто иако се чита со скролллл :) )

 12.   Сатаниелon 17 апр 2014 at 10:48 am 12

  „Од расказов на Сат сфатив дека мк и алби взаемно се привлекуваат на некаков первезен начин ама колку да се испроба и после готово више не е интересно?„
  -Петка роске. Никогаш ти не разочаруваш.
  -Приказната не сум ја читал. Пушти тоа линкот да прочита народ.

 13.   Трансмакедонијаon 17 апр 2014 at 10:48 am 13

  Не се сите албанци прости,не се сите со истакнати вилици и плави очи…има и образовани,такви од кои здивот ти застанува,такви кои пленат со карактер и појава…
  Сексуалноста општо е движечка сила,не познава раси и класи,за секој е различна.
  Гејскот е движено од машкоста ,таа ти ја нарекуваш како ходеча секс машина,ти и пред најубавата жена на светот би одбрал маж.
  Најголемите мажи се пички,го примаат в гз,сечен е влажен сон на секој геј.
  Па кој не би се залетал по добар примерок,било алб или мак.Исто е.
  За која дупка мислиш?Каква сфрј,дупката што беше во поранешен валлијант/?Таа спрема соборна?Газдриците Весна и Јасна?
  Па трансексуалци не ни има во македонија,има само травестити,кој сменил пол?

 14.   røxyon 17 апр 2014 at 10:48 am 14

  фала ти за петката за тоа мојот ментали чаленџед заклучок:)))
  таман, кога помислив нема шанси да ја пронајдам приказната со хулахопките , пробав со некои key words и види магично Најди од прва ми најде..
  срам ми е да го постирам линков вака јавно ама ај, сега нема мали деца
  http://muskisex.blog.com.mk/node/91219#comment-408057

 15.   Сатаниелon 17 апр 2014 at 10:48 am 15

  Аууу, како само ми промакнало ова…!! Мнооогу јак текст, ептен прецизно ја отсликува темата.

 16.   gordion 17 апр 2014 at 10:48 am 16

  Одличен пост. Само јас лично верувам дека табуата се уриваат со малку повеќе желба за взаемно разбирање. И такви и вакви има на двете страни, а патем и во сите други. Ниту една заедница не е унифицирана, ја прават многу посебни индивидуии и секако носат во себе се она што го имам и јас. Поздрав.

 17.   Сатаниелon 17 апр 2014 at 10:48 am 17

  транс,
  очекував дека ќе се залета некој да бара мои предрасуди во текстот. Арно ама, прочитај повнимателно – на ниту едно место не ги оправдувам или бранам тие стереотипи кои де факто постојат кај големото македонско мнозинство. Напротив, една од поентите на текстот е дека реалноста и подоброто меѓусебно запознавање воопшто не ги оправдуваат.
  -Не знам што сакаш да кажеш со тоа „најголемите мажи се пички„?
  -А дека сечен кур е влажен сон за секој геј, пак ќе се навратам на зенот за фетишот „Најдобар лек за секој фетиш е необузданото уживање во истиот.„
  -хаха, не сфрј, туку СФ, порано беше и валијант, и металски клуб (СФ), и геј клуб.
  -Прифаќам исправка за травестити, мада откако ќе смениш пол тогаш не си веќе транссексуалец, тогаш си маж/жена.
  -пс – Зошто го избриша блогот? Баш штета.

 18.   Transmacedoniaon 17 апр 2014 at 10:48 am 18

  Сексуалноста кај гејовите во надворешниот свет е енергија која бара да биде прикачена кон нешто,некој.Многу често и не се бира на што.Тука јасно се гледа промискуитетноста на геј популацијата.Точка.Сексуалното однесување заличува на животински нагон,иако кај нив е чист нагон.Геј популацијата во Македонија е промискуитетна.
  Општото име е трансексуалец,или си мтф или фтм.
  Па има ли поголема пичка од развиен набилдан маж кој стенка-еби ме,фуцк миии,фак мај пуссси-немам видено,дури и таа македонката што ја имало по мобилни,има поголеми јајца.
  Клубот ми е познат,кога ти викам добро знам се околу геј заедницата и сум информиран,искрено го мислам.Конкретно за албанско македонски контакти,знам безброј примери,немам коментар.Освен дека се работи само за чист здрав секс.Затоа и едно педерче од К вода има заразено 20 души со хептаит ц.
  Секаде е така ,но на запад бар прават тестови.
  Тејк кеар.
  Имам на блогспот,поинтерсно е.

 19.   Сатаниелon 17 апр 2014 at 10:48 am 19

  -А која геј популација во светот не е промискуитетна? :)

  -Нема ништо лошо или срамно во тоа да набилдан маж стенка еби ме или како и да сака да стенка. Тоа НЕ ЗНАЧИ дека е „пичка„ (ниту има некаква врска со жена, ниту фигуративно како „страшливец„) Ако некој е пасивен (power bottom) НЕ ЗНАЧИ дека е жена или помалку маж. Таа логика е глупава и во основа хомофобна.
  Македонката што ја ебат во никој случај не може да има јајца, туку јајници, а во нивната големина не би навлегувал.

  -Фино би било на еден ваков пост да се слушне барем за дел од „безбројте примери„.

  -Ни на запад не се прават толку текстови и нема голема свесност за СТД, особено кај клозет кејс педерите, но барем задолжителна е хепатит Ц вакцинација.

  -Дај адреса тогаш барем од блогот да те линкам. Поз

 20.   ПОДЕБНУВАЧОТon 17 апр 2014 at 10:48 am 20

  Па ја би је ебел Ермира Мехмети без проблем. И тоа по цел ден.

 21.   Transmacedoniaon 17 апр 2014 at 10:48 am 21

  За мене е пичка зашто со сперма в уста,после покажува со прст кон Фифи или некој сличен.
  Па,дупки имаше две,поранешен валијант и сф не е исто,валјиант беше со метални кафези имаше стриптиз,после го најмија две лезз,а дупката беше -уај нот-едното беше поголема квадратура од другото.Сеедно,сега и тоа го нема,ама го има Бони :) .
  Пример-па само 20 пати имам видено другар како се плеска во вц со албанци,тука имаш право,гејовите бараат да бидат понижени,заредени….и одат пак и пак,чисто сексуален нагон,донекаде и предмет.Ма,нема против нечиј вкус,но тука веќе зборуваме за сексуален објект,не за личност.И да ги наречеш прости е непријатно.
  За во Шведска знам дека на секои три месеци вршат преглед,тоа е задолжително и кој е позитив си кажува отворено,што е и добро.
  Последната реченица ти е ако чита некој брат да сподели.
  Од тие 200000 чудно ми е како ни еден да се јави.А бараме паради и геј сцена.И докога со тие клозет случаи,еден геј мислам дека може да живее сосема спокојно и достоинствено во ова грст земја.Но колку има проблем самиот со тоа што е геј,во тоа е поентата.Искуства лични немам јас,а за луѓето што ги знаев,жалам што воопшто и ги запознав,што се однесува до мене,сеедно ми е со кој се плескаат,неможам да зборам,одваратни се.Кој геј и не е кај нас :)
  Само два гејкултуристи познавам на ова тло,а да не претерувам сигурно пола ГејМакедонија ја знам.Немам многу време за блог,одам на фитнес,се навлеков ептен и сега правам мускули,којзнае за некој месец може да направам комплетна трансформација фтм :) .Ти пишав на маил,веројатно не го проверуваш или незнам,еве линк
  http://transmacedonia.blogspot.com/

 22.   КирилДранговon 17 апр 2014 at 10:48 am 22

  Гор Видал тврди дека постои само хомосексуален акт, не постои хомосексуален маж. Да знае да чита македонски ќе го редефинира својот став. Не се работи за хомосексуален акт, станува збор за хомосексуален карактер кој заради ваквите пишувања во свеста на хетеросексуалните луѓе формира слика за хомосексуален архетип. А таа слика или тера на повраќање или на гадење, некогаш на сожалување. Зошто сожалување? Затоа што процентот на самоубиства кај хомосексуалците е многукратно повисок отколку кај било која друга група душевно болни, а душевно болните имаат 10 кратно повисок процент на самоубиства од луѓето кои немаат душевно заболување.

 23.   кан куберon 17 апр 2014 at 10:48 am 23

  Поздрав со една заборавльена стара песна за Борис Дрангов и немоj повеке да го срамиш овоj хероj!

  http://www.vbox7.com/play:9849fcac

 24.   КирилДранговon 17 апр 2014 at 10:48 am 24

  Т

 25.   Transmacedoniaon 17 апр 2014 at 10:48 am 25

  Господине Драганов,
  дали познавате некој геј?Некој ама близок?
  Веројатно не доволно.Таа слика не потекнува од мене,тоа е само делче од моето искуство.А тоа не е никако позитивно во однос на геј заедницата.Во тие кругови нешто смрди.Навистна има премногу лицемерие,користолјубивост,изопаченост,ниски страсти,извитопереност,желба да се биде над нештата…
  Јас не се водам по светска литература и автори кои не истражувале на ова поднебје,сепак е различно.Повеќето геј дечки овде ќе ти бидат пријатели ако имаат интерес,најчесто сексуален,но не бираат,може и материјално да те користат,затоа и викам дека само двјца знам гејкултуристи,двајца кои може да те задиват во секој поглед.Несакам да биде така,но тоа е тоа.
  И сите права да бидат дадени и сите бариери да се срушат,оваа заедница има проблем,како прво и не се прифаќа како гејзаедница.А што е со мажите кои спијат со мажи а одрекуваат дека се геј.Боки им е крив?

 26.   КирилДранговon 17 апр 2014 at 10:48 am 26

  Трансмакедонија! Познавам хомосексуални мажи и тие се многу различни од сликата што за хомосексуалните мажи се создава на овој сајт. Вредноста на личноста не е одредена од сексуалната ориентација туку од тоа што таа личност ќе го вгради во себе, почнувајќи од најраното детство. Не очекуваме секој хомосексуалец да е како Оскар Вајлд, Томас Ман, Гор Видал, како што ниту хетеросексуалните не се Хемингвеј, но вулгарноста на сексуалното доживување и односот кон сексуалноста, изнесени јавно, создаваат слика за хомосексуалците како за карактерни пачаври.

 27.   Transmacedoniaon 17 апр 2014 at 10:48 am 27

  Незнам за која генерација на хомсексуалци мислиш,со годините доаѓа свеста за други поважни нешта од самата сексуалноста и таа е само делче од мозаикот на едно геј битисување.
  Лесно е да си педер и да излезеш вечерва да испушиш нечиј кур.
  Сега имам една забелешка за разликите меѓу нашите педери и тие што ги знам од други држави.Значи пред да започнам со фитнес ми требаше совет за додатоци во исхрана,пишав порака на двајца наши геј билдери,до ден денес немам одговор,а ги знам многу добро.Решив да пишам на двајца Германци,екстра дечки во секој поглед,за 2 часа добив проширен одговор со линк,како да почнам,колку време,општо се што треба….
  Зошто нашите гејови се мислат за толку посебни,истите тие што ми се мотаа низ стан и можеа во секое време да се плеснат на мојот лежај,сега се недостапни.Не,достапни се ако имаат некој прблем,одма ќе ме најдат.И верувај дека тоа што се опишува си е вистината,имаш погоре линк од друг гејблогер,исто е.Незнам предпочитам да читам странски геј блогови.Воопшто не се чуствувам како дел од Македонската геј заедница.Подобро ми е во женско друштво,ама хетеро.И верувај дека нема педер што е искрен,особено кога е во прашање искрено пријателство меѓу геј и хетеро,многу ретко го има,овде се е секс.
  Дискусијата се прошири на карактерни особини,ова е само лично искуство,изживеано и потврдено.

 28.   КирилДранговon 17 апр 2014 at 10:48 am 28

  Трансмакедонија. Го читам твоево прилично емотивно пишување, размислувам и немам што да кажам. Не требаше да го напишам ниту првото писмо кое е непоптребно агресивно. Сексуалноста не треба да биде одредница за било што во средината во која живееме, но ако хомосексуалците им ја принесуваат под нос на луѓето и тоа во формата што ја сретнуваме на овој блог, луѓето ќе судат според тоа. Дали сум пријател со хомосексуалец? Не, немам близок пријател кој е хомосексуалец, иако познавам хомосексуалци, што не е доволно да кажам дека за хомосексуалноста знам повеќе од просечниот хетеросексуален маж.

 29.   КирилДранговon 17 апр 2014 at 10:48 am 29

  Сатаниел. Ти како (само) деклариран научник треба да знеш дека не постои вакцина против Хепатитис Ц, како што не постои ниту против Хепатитис А (инфективен). Постои само против Хепатитис Б. Тоа значи дека хомосексуалната популација, но и хетеросексуалната, не може да биде заштитена од Хепатитис Ц со вакцина, а непостоечка вакцина не може да е задолжителна за било кого, па ниту за хомосексуалците, не само на запад, туку и на исток, север и југ.

 30.   Transmacedoniaon 17 апр 2014 at 10:48 am 30

  Господин Дрнагов,неможете да судите според површно познавање на неколку геј особи.Јас ги познавам ептен одблиску,знам како делуваат и што се мислат,на што се способни.Има нешто кое навистина ги дели од остатокот од другите лгбт друштва.
  Воопшто не е во мој дух да навлезам во долга дискусија,се повлекувам.Колку повеќе се разговара,толку понеадекватно се разговара.Моето мислење си го кажав,на моменти и се срамам од тие проекции на геј заедницата,а верувај дека се е исто,и овде и на било кој блог македонски,имаше и форум,ист речник,исти желби,ист начин на дејства и размисли…еве за споредба еден многу убав гејблог на дечко од Аустрија…таму бар и слики си стават,никој не се крие како нашите,ама в кревет се знаат нели,или на зборови бар :) .Сатаниле не се однесува на тебе,општо мислење е ова,дали прифаќаш или не,од искуство е,имам право да споделам.
  http://sebastianhultberg.blogspot.com/
  еве и нешто поразбирливо
  http://www.queersighted.com/2007/09/13/until-we-accept-our-sissies-gays-will-never-be-free/

 31.   КирилДранговon 17 апр 2014 at 10:48 am 31

  ТМ, не ме ословувај со господин, имам 22 години и не се чувствувам господски. Никому не судам, најмалку на хомосексуалната заедница, мојот коментар се однесуваше на стилот и културата на изразот на овие страници. Не постои неадекватен разговор, барем не во овој момент. Ти зборуваш од искуство, јас зборувам за формата, тоа значи дека твоите зборови се вистинити и имаат поголема тежина. Зошто да не се однесува на Сатаниел кога и тој е сеуште во “closet”, а неговото пишување ги подгрева предрасудите за хомосексуалецот како посебна карактерна структура?

 32.   gjurovskion 17 апр 2014 at 10:48 am 32

  Па дали е помеѓу педери, лезбејки или помеѓу мажи и жени – мислам дека секогаш постои некоја возбуда кога се има секс со припадници на друга етничка заедницва…

 33.   Transmacedoniaon 17 апр 2014 at 10:48 am 33

  Кирил,не ти го видов профилот,сори.
  Колку е во клозет,незнам,но во неговото пишување нема ништо поразлично од истото на другите геј “браќа“,само по псевдоним браќа.Тој убаво пишува дека сексуалниот акт меѓу мажите во македонија е предметен,без мисла,без карактер,без човечност…важно е да се случи.И верувај така е.Трошка романтика тука растура се,ебеш и бегаш.Такви се повеќето профили на геј заедницата.
  Тоа е пазар на сексуални објекти кои бараат да бидат доживеани како такви.Еден блог не е способен да направи слика за општата геј заедница,но блогот на Сатаниел е еден од најреалните кои ги имам прочитано.Машката хомосексуалност е примитивна,за разлика од женската хомосекс.
  А ти во какви односи си со Сатаниел?

 34.   Сатаниелon 17 апр 2014 at 10:48 am 34

  Во односи од тешка психо-патолошка природа и незанемарлива психо-аналитичка димензија.
  Кога некој толку ќе ти се посере на блог нема фајде од метење после тоа.
  Кирил Дрангата повторно разара со глупостите и контрадикторностите негови. Чинам последниот пат беше кај деди кога успеа во 5 коментари комплетно самиот да се побие и потоа пичкарски исчезна, но не без пред тоа да не отруе со неговиот јазик на омраза и хомофобија. Среќа негова што блогот на деди е избришан па не сме во можност да ја препрочитаме неговата јавна бламажа, али затоа момчето е упорно – решил да се бламира по секоја цена, па ако треба уште 500 пати истите тртушки ќе ги покака.

  -Човекот од една страна вика дека „не им судел на хомосексуалците„, ама истовремено тие биле „карактерни пачаври, му се повраќало и гадело од нив, но и ги сожалувал (затоа што биле толку депресивни и кутри, бетер од душевно болните, па мораат ете да се самоубиваат)„. Да се смее човек или да плаче.
  -Човекот од една страна се чувствува како „некој да му ја тутнува хомосексуалноста под нос„, а од друга страна сам иде на блогови кои ненаменски третираат геј теми, чита, коментира и просерава.
  -Човекот кој во блогот на деди не убедуваше дека хомосексуалнноста според својата органска природа предизвикува гадење и повраќање кај секоја „нормална„ личност, а кој од друга страна тврди дека имал хомосексуални пријатели (од кои му се гади вероватно, и за кои еднаш се изјасни како „психотични, нестабилни и карикатурални„.)
  -Човекот кој е згрозен од „вулгарноста, стилот и културата на изразот на овие страници„, а кој од друга страна кај деди во детаљи ни напиша како растурил од ебење некоја гркиња, како она го молела да и свршава и да ја ебе демек додека тој одговарал на коментарите на блог. (Дали ја прашал за дозвола дали може во детали да го опише сексот со неа на јавен вебсајт? (кога веќе збориме за вулгарност) Пак ќе речам, штета што е избришан блогот на деди, инаку ќе линкав и цитати од феноменот. Дали е вулгарно да се зборува за секс и да се спомнуваат сочни зборчиња како „кур, пичка, сперма„ оставам секој сам да си суди; но барем за мене дефинитивно повулгарно е да се споделуваат интимни искуства без дозвола од другиот. На крај краева, на кој му е вулгарен стилот на овој блог, ајт у три лепе, никој не те тера да читаш.
  -Човекот за кој (наводно) „постои само хомосексуален акт, а не и хомосексуален маж„ успеа да ги профирилила хомосексуалците со еден куп одвратни епитети и тоа само врз основа на вулгарните пишуванки на еден единствен хомосексуалец овде на блогов. Според Дрангата, единствениот начин да се спречи подгревањето на предрасудите е Сатаниел да престане да пишува што било на геј теми, затоа што што и да напише му ги подгревало предрасудите на Кирила. Многу поедноставно нели одошто тој да увиди дека тој е тој што ги има и шири предрасудите и нема капацитет или одбива да направи разлика помеѓу индивидуалецот Сатаниел и колективниот профил на гејовите.

  Најтажното е што дури и кога вака педантно ќе му ги предочиме контрадикторностите, тој и понатаму не гледа зошто нема логика во тоа што го кажува и за некој ден (или час) пак ќе се врати овдека со коментар.

  пс: Двете убиточни клевети на Дрангата дека „Сатаниел бил научник и во плакар„ што ги повторува насекаде се одговорени овде.
  ппс: Верувам дека Трансмакедонија не сакаше да каже хепатит Ц, туку хепатит Б, бидејќи хепатит Б е болеста што е карактеристична по сексуалната преносливост, а не хепатит Ц. А за хепатит Б постои вакцина која е задолжителна на Запад, како што реков.

 35.   Сатаниелon 17 апр 2014 at 10:48 am 35

  транс, многу од работите што ги кажа во мое име не се точни и не ги делам со тебе како став. Пази како ме читаш, особено кога ме парафразираш.

  -Не мислам дека „гејовите бараат да бидат понижени, заредени„ (што и да значи ова задново). Едноставно некои луѓе си имаат „мазохистичка„ жичка, геј или стрејт, мажи или жени – најнормална улога во сексуалната динамика и нема ништо трагично во тоа.

  -Не сум нарекол никои гејови „прости„.

  -Не мислам дека македонската геј заедница има проблем специфичен или различен од оние на другите геј заедници во светот (или регионот). Не само што не се сложувам со ставот дека „само кај нас не чини, на страна е се подобро„, туку и верувам дека токму тој став е погубен и главната причина поради која не постои клима на геј заедништво.

  -Тоа дека „нема педер што е искрен во другарствата„ ми се чини многу повеќе зборува за луѓето со кои се дружиш, отколку за македонските хомосексуалци.

  -Воопшто не се сложувам (уште помалку пишувам) дека „сексуалниот акт меѓу мажите во македонија е НУЖНО предметен,без мисла,без карактер,без човечност…важно е да се случи„. (Ова е во основа екстремно хомофобна логика) Верувај, тоа е најномрален симптом за општества во кои хомосексуалноста е инхибирана и луѓето не можат слободно да ја изразуваат својата сексуалност, па се женат, имаат девојки, деца и сл. На нив им е важно само да видат кур што свршава и да ги задоволат тие најбазични потиснати нагони. Но тоа не може да важи за оние кои се оут и кои без комплекси се прифаќаат себе си. Ја разбирам твојата фрустрација дека сакаш да сакаш, но се чини дека нема никој кој е подготвен да биде вистински сакан, сите мислат само на секс. Но се создава една парадоксална ситуација каде големото мнозинство од педерите токму на тоа се жалат, а од друга страна не успеваат да се најдат еден со друг. Ако ме прашуваш мене, мислам дека тоа зборува многу повеќе за расцепот помеѓу културниот идеал (на моногамна љубов) и нагонската природа на човекот, отколку за расипаноста на гејовите. Но да тврдиш дека ситуацијата е безнадежна со 200,000 педери во Македонија кога се што бараш е само еден од нив кој би бил подготвен да има функционална врска, а истовремено ти си единствениот педер со чиста душа и идеали на љубов, е во најмала рака егоцентрично.

  -Блогот на дечкото не е австриски, него некоја варијанта на скандинавски. Али не гледам што е толку спектакуларно во тоа што ставил слики. Таму се сосема други стандарди, друга култура, друга историја, и неблагодарно е да се прави споредба со нас и да се очекува македонските гејови да бидат на скандинавско ниво. позз

 36.   Сатаниелon 17 апр 2014 at 10:48 am 36

  Ах чифшат ноне, повторно забега дискусијва кај шо не и е тема.
  Се надевам дека ќе се јави некој од браќата да сподели мислење. Или нема македонски албанци што читаат македонски блогови?

 37.   Сатаниелon 17 апр 2014 at 10:48 am 37

  Ѓуровски, вероватно си во право. Но причината поради која постои екстра возбуда е поради тоа што постојат стереотипи, кои у предигра ги проектираш на партнерот. Ај да те видам дополнителна возбуда ако имаш секс со Словакиња рецимо?

 38.   Effoon 17 апр 2014 at 10:48 am 38

  Сатаниел,
  имам само една процедурална интервенција ,не би се мешал во вашата дискусија со Кирил.
  Ве читав и кај Деди и не би се согласил дека тој се побива во сопствените контрадикторности.Во право е!
  Водите дискусија за твоите сексуални склоности,за твојата секуалност и искуства, па затоа само еден од вас на крајот ќе се најде повреден,а тоа си ТИ. Дека сум во право,доказ е и хистеријата која ја манифестираш ,просто се осеќа дека пресилно удираш по тастатурата.
  Позз. :-)

 39.   Сатаниелon 17 апр 2014 at 10:48 am 39

  Секој си е секако мислеча особа за себе и сам си донесува заклучок за тоа кој е во право според логиката на аргументите. (или не? ќе беше идеален светов да беше така)

 40.   кан куберon 17 апр 2014 at 10:48 am 40

  Глупови спорови, глеjте како да правите деца, а не да се занимавльате со глупости и педери!

 41.   pitu gullyon 17 апр 2014 at 10:48 am 41

  Уместо да прцкат македонките и албанките, тие ми праат бесполезни моабети…ха-ха-ха!

 42.   Transmacedoniaon 17 апр 2014 at 10:48 am 42

  Koи 200 000 педери Сатаниел,каде се.Јас не гледам од педер коментар да имаш добиено,толку време.Кочо кажа дека според анкета така се изјасниле мажи кои барем еднаш имале истополовсекс,ама тоа не е педер.Во америка тие ги викаат бикјуриоуз…Тоа што си имал недоразбирања со поеднини блогери,секаде има хомофоби исто како и педери.
  Не зборувам јас во твое име,напротив,само вистината ја кажувам,која малку ја знаат.
  Кога ќе имаме лезбејски пар или геј пар,кој ќе води активности и одбрана на човечки права,кога ќе сретнам воопшто еден геј пар,различен од твојот модел,близок до мојот,тогаш ќе се извинам и ќе речам не било така.
  Еве ти еден лезз пар од соседна бугарија,чисто да видиш дека може да функционира,замисли дека и дете имаат,без разлика на тоа што државата не ги признава.А според мои сознанија,има повеќе такви,но не кај нас.Максим,дете од истополов брак,засега законски непризнаен,неговиот блог со слики-
  http://maximbaby.wordpress.com/
  Да,знам две леззз кои имаат деца,но не живеат заедно,нивното е повеќе грешка што е створено,ама тоа пак говори за приомискуитетноста кај нас.Стандардите и културата сами треба да ги поместуваме,ние радо би чекале некој друг да ги влече конците,додека сме зафатени со разни уметности в кревет.Познати сме по тоа.За тие што се женат,подобро цел живот од кур на кур како штука отколку да се женат,не е фер да се лажат себеси,жените,блиските,децата,потајно да се празнат во хотели за трошка ниска страст.Кога јас можам да бидам отворен геј,може секој,секогаш тргнувам од тоа.Има начин и не сме толку назадни,мислам дека не е толку нашата средина пресудна.Малцинската геј заедница си има проблем.
  И јас останувам да верувам во тоа,колку и да ти смета,јас секогаш и секаде ќе го кажувам истото,се додека нормално не доживеам и согледам реален пресврт на нештата.Ајде поздрав,во некоја наредна прилика со некои “поискусни“ соговрници.

 43.   gjurovskion 17 апр 2014 at 10:48 am 43

  Ха, ха, ха…

  Кај ја погоди Словакиња.
  Баш пред неколку дена запознав една Словакиња, а за нив како и за другите Источно Европејки пак има стереотип дека се промискуитетни повеќе од Македонките. И можам да ти кажам дека додека разговаравме во континуитет размислував за тоа.
  Резултатот беше КАМЕН! :-)

  п.с. Баш ме интересира кој е стереотипот за Македонките?

 44.   Florian Gayon 17 апр 2014 at 10:48 am 44

  ха ха се чини оти некогаш емоциите ми се побрзи од разумот what ever.
  Јас филмовите ги перцепирам пред се како забава, не очекувам нешто револуционерно да променат кај мене. Меѓутоа некои од пријателите делумно од моќта на добрата глума со која беа донесени ликовите, а делумно и поради самата приказна го освестија тој момент за заедница и потреба од прегрупирање и утврдување на сопствените позиции во државава, брем на момент. Сепак се сложувам дека сме далеку од Америка.
  Да и јас го чекам Бруно на двд рип, но немој премногу да очекуваш од Молитви за Боби може да се разочараш. Добра приказна но претерано сентиментална- понеси си марамчиња за секој случај хехе. Ај доста беше лека ноќ.

 45.   Corto Malteseon 17 апр 2014 at 10:48 am 45

  Здраво Сатаниел

  И јас еден од оние пасивните читачи на твојот блог од кој би ги издвоил научните теми кој се права посластица за читање како и да е сакав да реплицирам на темава зошто ми го сврте вниманието токму овој фетиш или пак поприкладен збор би било забрането овошје.
  Босна е мултинационална и мултирелигиска земја меѓутоа кај нив што ми е интересно го нема оној стереотип за религии пре би рекол дека стереотипите ако ги има се за националност како консеквенција од братоубиствената војна и ако веќе ги има се минорни.
  Не сум некој Јунговски тип но можам да донесам конклузија а приори односно некое мое лаичко размислување по ова, мое мислење е дека не преставува некаков проблем религиското разидување (па Босна не е на некој посебен левел), би рекол дека проблемот е во тоа што немаме некакво заедничко минато со браќата исто така јазикот ни е различен и по мое што е најкруцијално не ги чуствуваме блиски заради многу причини и од таму се сите стереотипи кој највероватно и придонесуваат да не се оформи една заедничка нација во Македонија.

  Поздрав

 46.   transmacedniaon 17 апр 2014 at 10:48 am 46

  John Lennon еднаш рекол- all you need is love.
  Но дали љубов може да се најде секаде?
  Град или село,мегалополис или рурална населба,каде полесно
  се наоѓа.Дали и воопшто треба да се бара?
  И овде мислам на геј љубов.
  Деновиве размислував за геогравската нишка на љубовта по искуството
  со Сатаниел,кој од толку големо искуство,наспроти моето одречно тврдење,
  успеа да ми влее трошка надеж.Геј популацијата не е промискуитетна,конечен заклучок.
  Скопските геј момци мене ми се познати како еднодневки во најмала рака
  сеуште немам сретнато вистински стабилна геј врска на нашите простори.
  Секој нешто бара,дали е работа,стан,врска или секс.
  Отворен тип на врска,врска која трае помалку од 6 мес ДА,но не така квалитетна и
  вредна за почит.Сеуште не.А вие блогери знаете за некоја голема геј љубов?
  Ако ги земам во предвид и постарите педери,сите се сами.Незнам точно во проценти
  колку би била бројката,моја проценка е до 80% од геј заедницата живее осаменички живот.
  Сакам да истражувам многу на темата.Градови како Сан Франциско,ЊуЈорк,Сиднеј,имаат
  најголем број на самци педери за разлика од градови со помал број на жители.
  А и покрај слободата да случуваат брак,многу малку го одржуваат во здрави односи.
  Луѓето мразат кога се сами.Па дури и Бекам ја има Пош.Стравот од осаменоста е еден од
  најмоќните.Има и посебна фобија,Монофобија.
  Повеќето гејови на своите профили се претставуваат како Сингл.
  Сингл е спротивно на стабилен.Тоес осамен е спротивно на безбеден.
  Повеќето од нас и не веруваат во вистинскиот.А што ако тој е некаде во Норвешка или Англија…
  важно е дека постои.А животот си го поминал во потрага по него.Животен партнер кој ќе те усреќи.
  И дали да се откажам од потрагата?Барам само љубов и разбирање.Врските како и се во животот имаат крај,се повторуваат,се раскинуваат,пак се градат.Можеби најсилната врска што треба да ја изградам е таа со самиот себе.
  Скоро една пријателка ме праша дали верувам во сродна душа.
  Неможев да не се замислам дали некаде таму во малиот свет,постои само една личност која
  ќе ме надополни.Да биде мој животен партнер,моја сродна душа,не само во љубов,во животото
  воопшто.Инаку другарка ми која е веќе во триесетите,буквално ништо не и фали,одамна крена раце од идеалот за сродна душа.Денес таа живее сама,има повремени партнери,и мислам дека е среќна.
  Глоемата љубов ја пронајде во уметноста.Таа е создавач и колекционер.Има совршен стан во блиската околина на Центар,и навидум ништо не и фали.Се прашувам за 10 год,дали и мојот живот нема да биде копија на нејзиниот.Барем се осеќа дека се пронашла себеси.Но каде е сродната душа тука.Дали можеби
  веќе сум го сретнал без да знам.На светот има околу 7 милијарди популација,во Македонија по некои
  претпоставки 200 000 геј,да ги исклучам женети со деца…еден мора да вистинскиот,само еден е спешл.
  А може таквиот постои само во соништата или на некој Холивудски филм.
  Не,имам запознаено таков пар.Најдобри пријатели во кревет и воопшто.Но не е Македонски.Двајцата можат да комуницираат без зборови,знаат како да се насмеат….тоа го прават сродните души…засега само во соништата.
  Сатаниел ти која генерација си?
  Психилогијата пак вели дека врските во геј заедницата се многу депресивни и збркувачки.
  Е да,ти ја упропасив цела тема со офф топик коментари,се надевам не се лутиш.
  Скоро гледав на сител на емисија Нешто Добро,многу слична анализа имаше,поентата е проста.
  Нема граници.Ако го земам во предвид еротскиот фактор на привлекување,да различни сме дури и во физионимија и сваќања.И пак тука илога има личниот избор,секси дечко за тебе може воопшто да не значи секси за мене.Во некои држави и култури жена без стомак не е секси,има многу примери.
  Убаво е што си направил таква анализа.Само ослободени од предрасуди можат здраво да изживеат
  квалитетен контакт,врска или наречи ја како сакаш.
  Еве се ослободувам од предрасудите за едно подобро утре,а што ќе донесе иднината во однос на нашата геј култура незнам.И не споредувај многу со надвор,таму како што кажа е различно.А гледај и по број на жители,геј во Лондон не е исто ко геј во Ск или Штип:)
  Имај предвид дека пред да го пишам ова имав разговор со психолог,поточно најдобра другарка која магистрираше на темата.
  Нешто во мој стил чисто за да смекнеш:
  Life is short, Break the rules, Forgive quickly, Kiss slowly, Love truly, Laugh uncontrollably, And neverregret anything that made you smile.

 47.   Florian Gayon 17 апр 2014 at 10:48 am 47

  Поздрав Сатанчо,
  иако мојот блог не е веке активен(го пасивизирав хехе) сепак една од поубавите работи поради кои се навраќам на сајтов се твоите текстови.
  Како и да е, овој коментар го оставам единствено затоа што ме иритира просеравањето на Трансот(не се лути дете и тебе те читам срцка си-ама коа не го дрвиш со вака идеалистичко- романтичарски трипови).
  Ете ја ке те демантирам: во стабилна врска сум со маж веке четири години и тоа моногамно, конзервативно шо би се рекло. Супер ни е имаме стрејт френдови кои знаат за нас и одлично сме прифатени, такугере имаме и добар круг на геј пријатели некои од нив се у слободни врски(значи шараат заедно или одделно) некои се промискуитетни до јаја али се другари бе- заедница у мало затоа запрашај се дали ти се дружиш со правите луѓе, или можеби си создал погрешна слика па сеа не ти се уклопуваат работите у имагинативната матрица за геј заедницата?
  Од друга страна оние кои се самци(моите сингл геј пријатели) не се еднакво на нестабилни, напротив јас ги дефинирам поинаку, тие се еднакво на слободни немаат одговорност кон друго лице за кое решиле да не се врзуваат-тие така одбрале, кој сум јас кон нив да вперувам прст затоа што не ги делат моите ставови за градење врска во конзервативна рамка. Значи самите, не нужно се осамени,а доколку е и така како што велиш ти ако ја имаат таа твоја таканаречена монофобија во толкав процент тогаш мн лесно ке најдат сродна душа со која ке можат да ја споделат самотијата.
  Геј заедницата дете е се она што не е стереотипот за фамилијарниот стрејт, мада со новите ветрови и нас-педерите не зафати идејата за формирање семејство што е ок за оној кој сака да живее така.
  Еве уште една твоја небулоза: А и покрај слободата да случуваат брак,многу малку го одржуваат во здрави односи.
  Каде си видел стрејт бракови без разни турбуленци:кавги, невера, насилие, оставање? Луѓето се составени од ист амалгам без разлика на сексуалната ориентација, кога двајца живеат заедно нормални се ваквите времени разидувања.
  Мој совет: не се присилувај да очекуваш големи работи од партнерите. Тие обично доаѓаат ненадејно и бавно ама оставаат трајни белези кои од корен не менуваат. Биди реален и живеј го животот не го троши на Трајко и Петко и на нивниот лајф стајл ;)

  Сотоно дека педерите се палат на сечени тоа ти е погодок у живец, али имам другар кој ете оддамна ги сруши сите стереотипи кои го палеа во врска со албанциве и сега има нови интернационални предизивици кои полека но сигурно ги реализира и не воопшто не се чувствува осамено затоа што не е со постојан партнер. Којзнае еден ден може и на него ке му упали кецот ;)

 48.   transmacedniaon 17 апр 2014 at 10:48 am 48

  Eпа вака,
  убаво е што има реакција,највеќе и за тоа се поставив вака да испровоцирам некој да пиша и за тој аспект од геј животот.Флоријан обично се годините доаѓа таа потреба од стабилен партнер,а нема геј па колку и да е промискуитетен и ризичен во однесување да не се замсилил за тоа.
  Тие што изгледаат најслободни понекогаш длабоко во себе имаат најголема потреба од стабилност.
  И не мислете дека јас нешто го загрозувам угледот и сликата на геј друштвото,напротив имам допринесено многу за истото.
  Во секој случај убава дискусија,малку на нерв ви одам изгледа,секој со своите убедувања.
  Па во однос на друштвото јас верувам дека исти лица познаваме,се се знае во тие кругови.Освен ако сте ептен во некој затворен круг,ама како што читам не е така.

 49.   Florian Gayon 17 апр 2014 at 10:48 am 49

  Tоа и ми е поентата, ако чувствуваш потреба да се врзеш тогаш направи го тоа, сигурно има и други како тебе кои во моментот сакаат “стабилност” :) иако сметам дека изборот да се биде сам без постојан партнер ниту е нестабилност ниту било каква друга аномалија.
  Да плукаш по себе сличните и не е некоја провокација за разговор мил мој. Мене тоа ми зборува нешто друго но не навлегувам. А дека создаваш грда слика со овој муабет е тоа по малку и е така, а по малку е и арогантно и навредува.
  Инаку како што реков срцка си, и никому не одиш на нерв. Интересен кул да,!Но со сериозна потреба да си ги редефинираш, во најмала рака да ги происпиташ сопствените ставовите.
  Поззз ;)

  Некако оф топик отидовме се надевам нема да не искара Сатанчо за спаминг.

 50.   Сатаниелon 17 апр 2014 at 10:48 am 50

  Кога веќе оф топик, не можам да разберам, дури и да сакате да се „пасивизирате„, зошто ги избришавте и двајцата блоговите. Ајде, транси е фаталиста се гледа, ама флоријан? :)
  Штета е тоа за толку многу квалитетни текстови, особено сега кога македонски геј ресурси на нет ни за лек нема. За среќа мислам дека можете да побарате од Трендо да ги врати, па ако сакате потоа ич не припарувајте на блог, али нека стои барем за младите регрути после вас.

 51.   TransyMacedoniaon 17 апр 2014 at 10:48 am 51

  Блогот на Флоријан не е избришан,провери баш.
  Можел да се логира и да коментира,нели?
  Хммм…сумљиви сте ми.
  Па еве Кочо кога веќе и е платен за тоа,зошто тој не направи блог?
  Или Монси?
  За мене си кажувам додека ме има ме има стварно,после бришам.
  Немам некоја желба да потпомагам млади регрути.Особено па што не се чуствувам како дел од Макгејкорпорејшн.

 52.   ТрансМакедонијаon 17 апр 2014 at 10:48 am 52

  Оххх,леле ништо не си разбрал.Абе,Сатаниелчо….
  Не страдам од невозвратена љубов,не сум некој непоправлив романтичар,поет,ниту пак имам проблем со својата сексуалност.
  Само се прашувам дали сите геј врски почнуваат со секс уште првата средба?А најмногу ме нервира тоа што никој не раговара за тоа.
  Значи јас не набивам на нос некоја слика за гејовите во Македонија дека се промискуитетни,едноставно имам толку големо искуство и познавам како што кажав многуууу педери.
  Никако не сакам да генерализирам,но лесно е да приметите дека сум таков.Искуство лично е во прашање,кое не е така мало,а мојот интерес за сличните теми отсекогаш бил голем.Јас многу наблљудувам и слушам,одалеку поставувам прашања и носам заклучоци…не само со геј туку и со стр8тери.
  Незнам колку би се сложиле со мене но геј момците овде поретко се врзуваат од останатите геј квиарс во светот.
  Една убедлива причина за таквото “однесување“ е средината.Да,се сложувам.
  Повеќето геј,живеат таен живот,се кријат од блиските,околината,пријателите…па како тогаш да развијат квалитетна врска?
  Друштвените активности како запознавање со пријатели,недај боже домашни и роднини,на работа колеги,излегувања на кафе,на забави,заеднички летовања,зимовања,заеднички живот…се вообичаени само за хетеро парови.Значи,можноста да се диша со полни гради е невозможна.
  Многу малку од ова можат да си го приуштат геј момците во Македонија.Овде,најчесто се запознаваат на нет,или преку пријатели,невикам не и за дискотеки и барови,понекоја геј журка,можноста општо име е доста лимитирана.Па дури и да сретнеш некоја сродна душа,какви се можностите да здраво развиеш една квалитетна врска пред сите и секој?
  Оној хетеросексуален оквир во започнување на врска,потполно отсуствува во светот на хомосексот.
  Знаете,дечко запознава дечко,се привлекуваат,почнуваат дружба,заедно излегуваат,еднаш,двапати,трети пат и дури по недела може веќе да се мисли на секс,а може и врска.
  Каде исчезна романитката и дали воопшто ја имало во геј водите.
  Кај нас се се сведува на запознавање,било преку нет,преку некој друг или сеедно и трк на мрачно паркиралиште или в кревет.Уште истиот ден,зошто да се чека.Наредниот ден следува нова приказна,нов концепт,се се повторува само со некој друг.Можеби истите правила важат и за хетеро светот.
  Може ли денес,една геј врска да започне на едноставен начин,преку пријателство,запознавање,романтика,на некој традиционален начин и сексот да се случи кога двете страни ќе осетат нешто меѓусебно,освен физичка привлечност?
  Можеби причината е во тоа што хомосексуалците се пред се мажи.Како и стр8т момците мислат со главата доле пред се.
  На светската геј сцена за споредба постојат,геј агенции за недвижности,геј продавници,геј велнес центри,геј часописи и магазини,геј барови и клубови,геј доктори и ординации,геј хотели,геј туристички агенции,геј радио станици,геј осигурителни куќи,геј олимписки игри и незнам што уште не.
  Добро јас разбирам дека Македонија е толку мала што никогаш и нема да има повеќе од три геј бар- клуб места.А,сатаниеле,мора да се сложиш колку е само срамно кога двајца мажи одат во хотел кај нас на секс партија или чисто разменување на ласки.За одмори знаеш како е,мора да глумиш дека сте другари или сл…
  Од друга страна,пред да ме прогласиш за разнишувач на темелите на мак ЛГБТ популејшн,
  прочитај колку уствари си бил насилен на почеточките твои активности на блогот.
  Резултатот обично би бил поголема деструкција,доколку нешто насилно се презентира и сопира.Еве денес гледаш и сам дека колку толку,никој не дава приговор.Земајки ја во предвид твојата вредност и рушење на стереотипи,можам да кажам дка си направил извесна трансвормација во јавното мислење.
  Знаш што мислам за правата кои толку многу ги бараме?Треба да се дадат,дури тогаш ќе се види колку девијации и последици ќе има и нели соодветно ќе се делува,.Вака само си правиме екскурзии со претпоставки.Создаваме чудовишта и сатанизираме :) ,дури и таму каде сатанта првично може ја нема,воопшто.
  И оти сега вака лутен :) ,не си ми одговорил на маилот?
  честитки за насловна моја геј иконо :)

 53.   Сатаниелon 17 апр 2014 at 10:48 am 53

  хехе, транси пак си го избришал блогот. Гледаш колку си нестабилен и фаталист, и после јас не сум те разбрал. Ајде пак, ќе се потрудам да не повторувам тоа што веќе имам кажано, иако ми се чини пак треба да се повтори (прочита)
  -Да, прекрасно е тоа што сакаш да разговараш за брзиот секс и геј врските. Ама што има да се разговара, секој си прави како што му одговара. Ако не ти чинат едните, најди ги другите. Ама ти делуваш некако исфрустрирано, како да не знаеш навистина што сакаш. Не е битно дали имало или не романтика во геј круговите, затоа што ти можеш да си ја создадеш. Не е битно (освен за социолошки цели) какви се или не се геј врските, затоа што ти можеш да си создадеш една по мерак, таква каква што сакаш да ти биде. Макар и била единствена таква во геј светот. Па чак и првиот секс на „традиционален начин„ да го изведеш. ;)

  Сум дискутирал и порано од социолошки аспект зошто во просек педерите се попромискуитетни од стрејтерите. Три мои коментари од „Геј Прајд веднаш„:

  “1. една од поубавите придобивки да си хомич, е што кога веќе еднаш си на таа страна, традиционално хетеро идеалите на чиста љубов, верност, па и брак ако сакаш, ја губат својата конформистичка моќ. Откако веќе еднаш знаеш дека ќе гориш во пекoлот, што е битно дали ќе биде на 80 или на 85 степени целзиусови. Немаш што да изгубиш, па ниту невиноста, ниту чесноста. Затоа се педерите попалени аморчиња на сексуалната слобода – тие го претставуваат она што најголемиот хетеро-свет сака да биде, ама нема муда. Зошто би го отфрлил сето тоа? За љубов од приказните? Не фала.
  Воопшто не е трагично што се даркрумовите полни. Тешки нека се полнат, нека се радуваат децата. На голем дел од тие луѓе и им биле скршени срцата некогаш. Не сме чесни сестри точно, ама не сме ни курви без чувства. На крај краева, нема ништо лошо и курви да сме, курвите се најкосмополитското нешто на светов. Љубов имаме доволно, онолку колку што треба, онолку колку што самите сакаме.
  Правата инаку немаат врска со ова, но ниту мислам дека правата се толку неопходни, јас барам пред се прифаќање.

  2. Кога велам „љубов од приказните„ мислам на хетеро-идеалот за љубовта, дека постои една личност таму некаде, the missing half што ни треба за да не исполни, со која наеднаш сите наши проблеми ќе исчезнат, ќе ја сакаме повеќе од се, вечна страст ќе ни го грее брачниот кревет, и никогаш веќе нема да помислиме на друг маж/жена. А таква љубов не постои, иако сите веруваме во неа и ја бараме, или кога ќе најдеме нешто, мислиме дека баш таква љубов сме нашле. Е од ова се апсолвирани хомосексуалците, затоа што од нив никој не бара брак, никој не бара чиста, во наводници, љубов. Тие се од старт „обесчистени„.
  А инаку сопатник, љубов, секој посакува. И јас посакувам, но за разлика од хетеросексуалците (повеќето), јас немам никаква хипотека на чест и очекувања од другите. Денес те сакам – утре можеби не. Јас имам 35 години и сум ерген (во неколкумесечна прекрасна врска со некој Адонис можеби) – ќе речат прекрасно! Ти имаш 35 и си сама (или евентуално се гледаш со некого) – ќе речат „Кутрата!„ Во тоа е разликата.

  3. Нормално дека генерализирам, кога хомосексуалците кај нас имаат нешто отповеќе заедничко, не така лесно занемарливо. Факт е (ненаучно потврден до душа, но сепак) – педерите (богами и некои лезбејки) кои јас ги познавам барем, водат 5 до 10 пати попромискуитетен живот од овие другиве (и соодносот расте со возраста). Е сега, или ќе се обидеме некако да го објасниме тоа, или ќе мижиме и ќе веруваме дека нема разлика и сите сме исто промискуитетни и сите во истите калапи влагаме. Јас понудив некакво објаснување, кое тргнува од тоа дека во суштина мажите не сме различни во нагоните, но поради различниот општествен третман, различно и се однесуваме. Ако имаш ти друго објаснување зошто статистикиве се вака асиметрични, повели.
  Гледам ти повеќе целиш на таа маж наспроти жена разлика, па кога ќе се најдат двајца промискуитетни мажи во иста соба, не треба многу молење. Не велам не, но тоа значи дека причината поради која стрејт-мажите не добиваат исто толку, е тоа што жените не им давале (?!) Ок, ајде некои да не ти даваат, ама денеска ако сакаш, не верувам дека е проблем да најдеш подарежливи госпоѓици со кои ќе го немаш тој проблем. Инаку мислам дека тоа објаснување држи повеќе од моето за помлада возраст. Како што си идат годините, држи повеќе ова другото. Едноставно личната битка за сексуална слобода против општеството ќе мора да ја почнуваш на 30, додека како отворен хомосексуалец ти е веќе извојувана.”

  Дали сум бил поагресивен порано, не знам. Како човек сум доста агресивен кога налетувам на хипокризија и злоупотреба на авторитет, мада во последно време научив да ја штедам таа моја особина само за соодветни прилики. Порано коментарите кои ги добивав беа доста побезобразни од сега, па затоа и трпението ми беше фитиљ. И денес да стигаат такви коментари (како на Кирил Дрангов), одговорот ќе ми биде исто така безобразен во соодветна мера.

  -За што не сум ти одговорил во мејлот? Ти блогот веќе го избриша, а и да не беше, не ме бива мене премногу за чепкање во кодови. Поздрав

 54.   Florian Gayon 17 апр 2014 at 10:48 am 54

  Trans блогот што си го видел е првиот што го отворив но поради технички проблеми морав да отворам нов. Го редизајнирав и имаше многу повеке наслови вклучително и овие кои ги префрлив таму. Тој и сега е оштетен- проверив. И уште ова дозволи да ти одговорам за Кочо. Во моментов Массо е во некој период на статус кво хибернација, и се чини геј заедницата во македонија е без официјален лидер-НВО организација која ги штити нејзинире интереси.

  Сатанчо го избришав блогот затоа што секој освестен геј,барем оние кои сакаат геј кино, ги следат новиве филмови и сите наредни што доаѓаат, а спојлери за нив има и по разни други блогови и сајтови.
  Делумно бев потиштен и од одредена доза на хомофобија која владееше на блогерајот во тој период , а за која искрено немав енергија за трошење на примитивни фацки со сексуални предрасуди. Од денешна дистанца чинам веке тоа и не е битно.

  Оддамна не сум те разлистувал па не сум сигурен дали имаш пишувано за тој филм па еве една моја сугестија, Милк е еден од последните добри филмови кои сум ги гледал а е со геј тематика. Многу моќен филм, Шон Пен и Џејмс Франко се неодоливи. Ова ти е одлична причина за пост. Ме интересира твое мислење за филмот
  .Позз..

 55.   Сатаниелon 17 апр 2014 at 10:48 am 55

  Florian,
  добро, твоја работа зошто си го избришал, но што е тоа што ќе ти пречеше доколку само престанеше да пишуваш. „После мене потоп.„ ми се чини не е многу продуктивно мото за унапредување на која било кауза или идеја.

  Милк – го гледав, ме бендиса, ама не ми смени ништо посебно во животот. Премногу е политички, ниеден од нас не е во можност (за жал) да се поистоветува со таа рововска дисциплинирана легалистичка борба која на Америте им е традиција и вградена во националната свест. Исто така, ми сметаше и преголемата фокусираност на улогата на Харви Милк во движењето и очевидниот обид за класична Холивуд хероизација на ликот, кој не ја оправдува реалноста на еден многу поетаблиран grassroots геј-покрет. Но едвај чекам да им седнам пред екран на Prayers for Bobby и Бруно, па во тој случај може и да падне пост. ;)

 56.   кнсисon 17 апр 2014 at 10:48 am 56

  Единствено место каде што сум запознал и сум бил во контакт со етнички албанци беше на факултет. Имаше таму и сосема нормални и здраворазумски луѓе со кои што можеш и муабет да направиш и да се дружиш, ама имаше и терористи и улични криминалци ( ова сериозно ). Токму овие вториве покажуваа енормен интерес за Македонките, а и ќарија по нешто ( детали како што не знам ).

  За обратно, Македонци со Албанки, не сум чул. Можам само за лично искуство да зборувам.

 57.   Ногу љуба шиптаркиon 17 апр 2014 at 10:48 am 57

  И? Добро го зема шиптарката? Ти даде у пичка?

 58.   кнсисon 17 апр 2014 at 10:48 am 58

  Прочитај ја претходната реченица. И јас спаѓам во тоа.

 59.   markoon 14 апр 2010 at 10:49 pm 59

  covece kako e toa cudno koga se zboruva za ovaa tema se zboruva samo za albanec masko i zenska makedonka zar tolku tie dve raboti se privlekuvaat..kolku so ovie temi e sruseno dostoinstvoto na makedonskiot maz..zamislete temi sajtovi blogovi analizi za toa kako makedonskite zeni odat so albanci….krajno krajno ponizuvacki za makedoncite…eden drugar albanec mi vika koj vi e kriv koga ne ve biva,koj vi e kriv koga vasite devojki sakaat albanci,,,strashno…makedonci??????maski?????imate nesto da kazete????

 60.   Николаon 09 окт 2011 at 11:24 pm 60

  Abe ne ste normalni ni eden ovde…

 61.   ScoomiaLomyon 05 јан 2012 at 8:16 am 61

  Diablo 3

 62.   speattAnelpon 25 апр 2012 at 12:23 am 62

  Download Minecraft

 63.   Waypepeergeon 28 апр 2012 at 12:10 pm 63

  Angry Birds
  Free Angry Birds Space
  Kind of birds in Angry Birds Space

 64.   conacreangeon 22 авг 2012 at 4:51 pm 64

  Wizzair low cost

Trackback URI | Comments RSS

Напишете коментар